top of page
ár progi
A multifokális (progresszív) lencsékről általában:

A multifokális lencse nevét a felhasználásának sokszínűségéről kapta. Ahogyan az (EGY)fókuszú lencse, egy távolságra alkalmas, pl.: olvasni vagy tévét nézni. A (BI) fokális lencse már kettőre, pl.: olvasni és vezetni. A (MULTI) fokális lencse bármely távolságra használható. Ez a tulajdonsága tette a legmagasabb szintű megoldássá a jelenlegi látáskorrekciók között. 

40 éves kor felett szemünk alkalmazkodóképessége csökken. Egyre kevésbé tudunk egy szemüveggel minden hova látni. Ez a presbyopia jelensége. Szemünk, testünk többi részével öregszik, szövetei elveszítik rugalmasságukat. A társadalom egyre nagyobb kort ér meg, így egyre több embernek lesz szüksége látást javító eszközre. A multifokális lencsék segítenek abban, hogy idő előtt abba keljen hagyni kedvenc munkánkat, időtöltésünket, élvezhessük a jól ismert környezetünket, és ne okozzon problémát új ismeretlen dolgok felfedezés.

 

Gyakori kérdések:
Mi a különbség a különböző gyártók termékei között?

Jelenleg minden hazai és külföldi szemüveglencse gyártó foglalkozik multifokális lencsékkel. Mint minden más piaci területen, itt is az emberek igényei ösztönzik a gyártókat a fejlesztésekre és hívnak életre egyre újabb és újabb technológiai bravúrokat! 

A cégek multifokális lencséi mindig csak a saját termékpalettájukon alkotnak értelmezhető szinteket.

Mivel mindenkinek más a látásigénye a fejlesztések ezekhez az igényekhez alkalmazkodnak. Pl. két maga nemében tökéletes étel sem fog mindenkinek ugyan úgy ízleni, mert nem egyforma az ízlésünk.

Mivel még senki nem viselt a világon, azonos időben, minden gyártótól, ugyan azon dioptria mellett, minden paraméterében azonos progresszív lencsét, így meghatározni ezeknek az egymáshoz képesti különbségét majdnem hogy lehetetlen. Az, hogy ki melyik cég, mely termékét részesíti előnyben, szubjektív. Függ a dioptriától, az addíciótól, a kortól, az előtte hordott lencsétől, hogy mik a prioritások a napi viselés során. Továbbiakban függ a kerettől, a felületkezeléstől, az alapanyagtól és még sok egyéb tényezőtől, melyek mind befolyásolják a kiválasztást. Természetesen ennek az eldöntéséhez minden segítséget megadunk. Üzletünk Multifokális-specialista mintaboltként, fennállása óta segíti vásárlóinkat a döntésben.

 

Mi az a multifokális/progresszív csatorna?

Egy lencse felszínén a két dioptriacsúcs közötti átmenetet, a lencse vastagságának drasztikus növekedése nélkül csak egy módon tudták eddig optimálisan elérni.

Ez a megoldás, a progresszív lencsék felszínén tapasztalható csatorna kialakítás.

A lencse felső részén áttekintve a távoli tárgyakat látjuk élesen, míg a közepén a számítógép monitorjának távolságát, az alján pedig a kezünkben tartott könyv vagy mobiltelefon sorait. 

Ez a kialakítás kompromisszumokkal jár. Függőlegesen a szemünk, míg a vízszintesen a fejünk mozgatásával tudjuk élesre állítani a különböző távolságokat. Változó, hogy kinél mennyi ideig tart a ráhangolódás erre a mozgás formára. Ezen kompromisszumok elfogadása és a lencse használatának megtanulása nem szokott hosszú időt igénybe venni, amennyiben figyelembe veszi szakmai segítségünket. Vásárlóink 2-5 napos megszokásokról számolnak be, viszont ehhez mi akár fél éves türelmi időt biztosítunk, teljes körű Megszokási Garanciával .

 

Mit jelent az addíció?

Szemünk felépítésének egyik fontos alkotóeleme, szemlencsénk, melynek egyik feladata a távolságokhoz való optikai alkalmazkodás. Mint a fényképezőgép lencséi vagy mobiltelefonunk kamerája sajnos ez a lencse sem alkalmas a fizikai határainak átlépéséhez. Ez az alkalmazkodás az évek folyamán sajnos tovább csökken. 40 éves kor környékén válik általánosan zavaróvá, és alakul ki az igény az olvasó szemüvegre.

Az addíciós értékünk: a legtávolabbra szükséges dioptriánk,

(ha nem kell szemüveg, akkor ez nulla) és az olvasó szemüvegünk

dioptriáinak különbsége. Ennek a különbségnek a növekedése,

ami későbbiekben életre hívja igényünket a többfókuszú szemüvegekre.

 

Át tudjuk csiszolni multifokális lencséjét egy új keretbe?

Át tudjuk, de nem ajánlott. A multifokális lencsék befoglalásakor nagyon sok egyedi paramétert kell figyelembe venni. Ezen adatok ismeretében kerülnek legyártásra ezek a lencsék, majd becsiszolásra a keretbe. Egy második keret esetén ezek az adatok már nem lesznek az igazak. Ha lehet ne válasszunk túl gyenge minőségű keretet egy ilyen magas kategóriájú lencse hordására azért, hogy ameddig a lencsénk dioptriáját nem „nőjük” ki ne menjen tönkre a keret.

 

Mennyi idő megszokni?

Amennyiben dioptriáinak, és fizikai igényeinek megfelelő terméket választ, a megszokási idő minimális lehet. Általában max. 2-5 nap. Ehhez mi minden segítséget biztosítunk.

Mit jelent a Megszokási Garancia?

Az emberek döntő többségének a multifokális lencsék megszokása 2-5 napnál nem tart tovább. Ezek a lencsék egyéni méretvétel alapján készített termékek, és ezért csak viselőjük lát vele tökéletesen. A lencsék megismerése és megszokása érdekében a gyártó cégek Megszokási Garanciát adnak magasabb kategóriájú lencséik mellé. 

Cégünk esetenként akár 6 hónap megszokási garanciát biztosít ezen termékekre.

Amennyiben ez a 6 hónap nem lenne elegendő, úgy a lencsegyártó cég biztosíthat helyette két pár egyfókuszú

(pl. olvasó + távoli) vagy egy pár bifokális lencsét, azonos dioptriában és minőségben.

Természetesen amennyiben amellett dönt, hogy inkább egy szélesebb csatornájú termékcsoportot

választana, úgy csak a lencsék vételára közötti különbséget és a becsiszolás munkadíjat kell pluszban kifizetnie.

(Hoya garancia)

 

Félelmek, hiedelmek, negatív hírverés:

Szinte minden 40 feletti, szemüveget viselő ember hallott már valamilyen formában a multifokális vagy progresszív lencséket viselők tapasztalatairól.

Sok negatív felhangúval lehet találkozni ezek között. Betérő vásárlóink rendszeresen emlegetnek egy történetet, mi szerint valamely barátjuk, ismerősük, családtagjuk vásárolt valahol egy multifokális szemüveget és elégedetlen vele. 

A lencsék ára és minősége egyenes arányban változik.  A technológiai fejlődés, a cégek innovációi és a kutatások pénzbe kerülnek. Ez a termék nem úgy viselkedik, mint egy egyfókuszú lencse. Itt a minőség/ár nem csak a vékonyítás és a felületkezelések függvénye.

 

A multifokális lencsék kiválasztásánál nagyon fontos, örök érvényű szabály, hogy MINDEN vásárló nem választhat, MINDEN lencséből!

 

Ennek az oka, hogy a kor előre haladtával a távoli és az olvasó dioptria közötti eltérés (addíció), növekszik. Ez a hatás megkívánja a multifokális lencsék egyre szélesebb (progresszív csatorna) kialakítását.

Azért, hogy ez az áremelkedés, amit a minőség követés okoz, ne terhelje meg vásárlóinkat, évről évre egyre nagyobb kedvezményeket biztosítunk. 

Multifokális/Progresszív lencsék ára:

Az általunk ajánlott kategória, (melyből az elmúlt 20 évben az eladott

lencsék kevesebb mint 2%- van volt garanciális teendőnk) a 45.000 Ft feletti lencsék. 

Függ a gyártó cégtől, a kialakítás szintjétől, a felületkezeléstől, az alapanyagtól/vékonyítástól, és az aktuális akciónk mértékétől.

A teljes paletta: 15.000 Ft - 240.000 Ft /db lencse

Ez 8 gyártó cég több mint 100 fajta multifokális lencséjét fedi le, darabonként átlag 30 fajta kialakításban.

Fontos, hogy mind 2 véglet csak nagyon kevés ember számára indokolt vagy ajánlott.

Innovációk, Technikai megoldások, Fejlesztések:

Minden lencsegyártó cég zászlóshajói a személyre szabott multifokális lencsék. A kutatás fejlesztés hihetetlen technikai felkészültséget és anyagi ráfordítást követel a cégektől. A gyártók folyamatos versenyfutásban egymást fel-fel váltva haladnak az élmezőnyben. Ezek a lencsék nem hasonlíthatók szinte semmilyen más piaci termék felépítéséhez, hiszen használhatóságuk és minőségük mind 3 résztvevő teljesítményén sokban múlik. Fontos a gyártó cég technológiai felkészültsége és innovációnak használhatósága, az értékesítést végző optika szakmai felkészültsége és szolgáltatásának pontos kivitelezése, és a viselő alkalmassága. 

 

Mint általában a prémium termékek esetében, itt is igyekeznek a versenytársak egymástól végletesen eltérő megoldásokat szolgáltatni egy probléma megoldására. 

Ezek között egzakt különbséget tenni nem csak lehetetlen (a viselők szubjektív megítélése miatt), de nem is etikus, a fejlesztések eltérő irányai miatt.

 

Leírásunk csak tájékoztató jellegű, hogy közelebb kerülhessen döntése meghozatalához.

Pár példa a lencsegyártók zászlóshajóinak megismeréséhez:

 

HOYA innovációk: 

MyStyle V+ lencse innovációi: 
Binokuláris Harmonizációs Technológia: 

A MyStyle V+ a világ első progresszív lencséje, amely a jobb és bal szem korrekcióját egyedi alkotóelemként kezeli a binokuláris lencsetervezés kalkulációja során: a Binokuláris Harmonizációs Technológia biztosítja a megfelelő korrekciót a lencse felületének minden egyes pontján, teljesen a jobb és a bal szem igényeire szabva azt!

Binokuláris Szem Modell:

Szabadalmaztatott binokuláris teljesítményt vizsgáló módszer, mely stabil látásélményt biztosít napjaink dinamikus világában.

 

iD FreeForm Tervezési Technológia:

A torzítás és imbolygásérzet jelentős csökkentése

Kiegyensúlyozott Látáskontroll:

A MyStyle V+ a szemüvegviselők egyéni sajátosságait is figyelembe veszi. Bármilyen mérési adatokkal, életstílussal rendelkezzen is vásárlója, vagy válasszon akármilyen keret típust, a MyStyle V+ kristálytiszta látómezőt biztosít majd számára, bárhol, bármikor.

Hoya iDentifier:

Az új Hoya iDentifier alkalmazás segítségével minden tényező, amely befolyásolhatja a megfelelő távoli, közeli és közép-távoli zóna kialakítását, lépésről-lépésre rögzítésre kerül.

A Hoya iDentifier legújabb verziója rendkívüli részletességgel képes rögzíteni páciensei életstílus adatait. Az iDentifier algoritmusa kategorizálja, hogy a nap mekkora százalékát és mely részét tölti a szemüvegviselő kültéren, illetve beltéren, különböző életstílus profilokat vesz figyelembe, és alapos elemzéseket végez a szemüvegviselő digitális média használatával, olvasási, vezetési, sportolási szokásaival és munkakörnyezetével kapcsolatban.

 

Egymástól függetlenül személyre szabható zónák: távoli, közép-távoli és közeli

 

A rögzített adatok alapján az új Hoya iDentifier algoritmus kikalkulálja az optimális tervezést mind a távoli, mind a közeli és közép-távoli zónák esetében, majd a legideálisabb eloszlást alakítja ki ezekből minden szemüvegviselő számára. 

Ez az egyedülálló eljárás, mely gyakorlatilag korlátlan tervezési variációt kínál, 100%-ban személyre szabott profilt hoz létre, még a legbonyolultabb vizuális követelmények fennállása esetén is.

TOVÁBB A GYÁRTÓ OLDALÁRA

 

Essilor innovációk:

Varilux Xclusive 4D lencse innovációi:

4D Technológia:

A domináns kezünkhöz hasonlóan (azaz, hogy jobb vagy bal kezesek vagyunk) van domináns szemünk is. Az exlusive 4D technológia ez a domináns szemet veszi figyelembe a lencsekalkuláció során, ami a szemüvegviselő számára azonnali éleslátást és gyorsabb reakcióidőt biztosít mozgás közben is. A domináns szemünk látja meg először a célpontot és a térérzékelésben is fontos szerepet játszik.​

Nanoptix:

A lencse alapszerkezetének újratervezésével a Nanoptix gyakorlatilag megszünteti a hinta effektust, hogy Ön mozgás közben is egyensúlyban érezze magát.

Synchroneyes:

Azáltal, hogy figyelembevételre kerülnek a két szem fiziológiai különbségei, a Synchroneyes extra széles látóteret biztosít az Ön számára.

Xtend:

Az Xtend technológia éles látást biztosít számos távolságra ugyanabban a tekintési irányban, hogy Ön élesen lásson minden részletet karnyújtásnyi távolságon belül, még mozgás közben is. Így a Varilux X lencsék minden eddigi multifokális lencsénél többet nyújtanak Önnek.

TOVÁBB A GYÁRTÓ OLDALÁRA

Zeiss innovációi:

TOVÁBB A GYÁRTÓ OLDALÁRA

Rodenstock:

TOVÁBB A GYÁRTÓ OLDALÁRA

Leica:

TOVÁBB A GYÁRTÓ OLDALÁRA

Seiko:

TOVÁBB A GYÁRTÓ OLDALÁRA

Noptiker:

TOVÁBB A GYÁRTÓ OLDALÁRA

OptoSwiss:

TOVÁBB A GYÁRTÓ OLDALÁRA

Brillis:

TOVÁBB A GYÁRTÓ OLDALÁRA

6 hónap megszokás
innovációk
Megszokási Garancia

6HÓNAP

bottom of page