top of page

Az egyfókuszú lencsék:

 

Az egyfókuszú lencsék a legegyszerűbb és egyben legrégebbi szemüveg korrekciós lehetőséget adják az embereknek. Az első domború lencsék ie. 2000-ből származnak és féldrágakövekből csiszolták őket. A szemüveg története ugyan csak mindössze 700 éves, de funkciója még mindig a régi, javítani a közel és távollátók látásán és életminőségén. 

Minőségüket alapanyaguk, vékonyításuk, felületkialakításuk és felületkezelésük adja, viselői igényeihez alkalmazkodva.

A mai gyárak már elsősorban műanyaglencséket gyártanak és különböző felületkezelések felvitelével érik el a lencsék kellő keménységét és adnak nekik magas kémiai és fizikai ellenálló képességet.

Egyes gyártók akár 3 év garanciát vagy esetenként törésgaranciát is vállalnak termékeikre.

 

Gyakori kérdések:

 
Mennyibe kerül egy szemüveg?

Talán a leggyakrabban feltett kérdés üzletünkben, és talán a helyzet iróniája hogy a legnehezebben megválaszolható is. Fontos, hogy tisztázzuk, hogy a szemüvegkészítés nem késztermék forgalmazás, hanem személyre szabott gyógyászati segédeszköz készítés. Így jobban hasonlít egy protézis készítés egyediségéhez, mint egy kalapvásárláshoz. Természetesen lehet olvasni az interneten fix árakat, de maximum indulókat. Ennek kiírását mi félrevezetőnek tartjuk és személyes kommunikáció nélkül hibának is. Az ügyfél megtévesztése nem célunk. Ha érdeklődni szeretne, árainkról bármikor megteheti személyesen, üzletünkben, állunk rendelkezésére.

 

Milyen vékonyítások vannak, és nekem milyet ajánlana?

Rengeteg fajta vékonyítás létezik. A dioptriák, a keretválasztás, és a vásárló esztétikai igénye befolyásolja.

Fontos, hogy nem csak ráfizetéssel tudunk vékonyítani. Több módja is van, hogy egy szemüveglencse az elkészítés után vékonyabb legyen. Ha a keret méret választása és a lencse alapanyaga nem teljesen kompatibilis a dioptriáival és az elkészült szemüveglencse előreláthatóan vastag lesz, természetesen szólunk és lehetőséget biztosítunk, a változtatásra. 

Az én dioptriámban milyen vastag lesz a lencsém?

Üzletünkben lehetőség van kiválasztott szemüvegkeretének letapogatására és lencséje vastagságának korrekt kiszámítására. Ezek az adatok ugyan csak irányadóak, de talán a legjobb közelítést adják a jelenlegi lehetőségekből.

 

Mit jelent az cilinder?

Egy gondolatkísérlet erejéig tegyük fel, hogy a szemébe érkező kép rajzolata kerek. Az emberek szeme hasonlóan, mint bármely természet alkotta forma a világon, a legritkább esetben tökéletesen szimmetrikus. Emiatt a rajta keresztülhaladó fény sem tökéletesen kerek (szimmetrikus) leképzésű. Azt a torzítást a szemünkben, amely ezt okozza, a torzítás méretével és irányával szokták jelölni. Ez a szám a cilinder dioptria és fok.

 

Át tudjuk csiszolni saját lencséjét egy új keretbe?

Természetesen van rá mód. Ehhez szükségünk van Önre és a régi lencséire. Leellenőrizzük, hogy az üzletünkben lévő keretek melyike alkalmas lencséinek befogadására, majd Ön a lehetőségekből kiválaszthatja a leginkább megfelelő darabot. Fontos megjegyezni, hogy ez az átalakítás minden esetben egy a réginél kisebb keretformával megoldható.

 

Mitől látok vele máshogy mint az előzővel, aminek ugyanolyan a dioptriája?

Két szemüveg a legritkább esetben sem fekszik fel ugyanúgy a viselője arcára és helyezkedik el ugyan akkora távolságra. Az új szemüveg minden esetben megszokást kíván. Egyszerűbb dioptriáknál ez lehet pár másodperc, vagy komplexebb, magasabb értékek esetében akár pár nap is.

 

Miért fontos a lencseválasztáskor, hogy milyen keretbe tesszük?

A keretválasztás nem csupán esztétikai jelentőségű. Egy jól megválasztott keret megvédheti, lencsénket a sérülésektől vagy lehetőséget adhat rá, hogy lassan változó dioptriák esetében lencséjét később átcsiszolhassuk egy másik modellbe. Másrészről vannak, olyan keretfajták melyek megkívánják az ezzel kompatibilis lencsék becsiszolását. Ez biztonságosabb, és komfortosabb hordást biztosítanak viselőjüknek, elkerülve a lencse törését vagy széleinek becsorbulását. Ezen felül a több távolságra használható bifokális vagy multifokális szemüveglencsék használati értéke is sokban összefügg a keretmélység optimális megválasztásával. Munkatársaink segítenek ezen kompatibilitások betartásában. Kérdezzen minket bizalommal.

 

Miért vállalnak bizonyos cégek 2 hétre, Önöknél pedig akár másnapra?

Igyekszünk a minél szélesebb vásárlói igények kielégítésére. A mai világban az idő az egyik legfontosabb tényező ezért lencse ajánlásainkkor szem előtt tartjuk, hogy olyan cégek termékeit ajánljuk, akik a lehető legrövidebb határidővel tudják szállítani a szükséges lencséket, melyeket műhelyünkben a megérkezés napján azonnal szemüvegkeretébe csiszolunk, így Ön a lehető leggyorsabban megkaphatja kész szemüvegét.

 

 

bottom of page