A nyilvánvaló és a rejtett kancsalság optikai korrekciói

A prizmás szemüvegekről álltalában

Press-on prizma

Polateszt

 


A nyílvánvaló kancsalság az amikor a A panaszokat gyakran összetévesztik a diszlexiával, mivel olvasási nehézségeket okoz. A gyermek betűt vagy szavakat hagy ki, újraolvassa ugyanazt a sort, vagy kihagy egyet, nehéz a szöveg értelmezése. Gyakran nagyon erős fejfájással jár, főleg a nap második felében, és sokáig nem derül ki, hogy nem migrénnel, görcsös fejfájással állunk szemben, hanem optikai hibával.

 

A tökéletes térlátáshoz (sztereoszkópia) kétszemes együttlátás szükséges, így azokban az esetekben, amikor a szem állása eltér a párhuzamostól, az agy csak hatalmas erőfeszítések árán tudja a képet tökéletesíteni, és a megfelelő háromdimenziós látást produkálni.

 

Intő jelek:

Bár a probléma gyakori, a rejtett kancsalság (heterophoria) sokak­nál nem okoz konkrét látási panaszokat, a páciensek legtöbbször szédüléssel, fáradékonysággal, migrénes fejfájással, hányingerrel, erős front- és fényérzékenységgel fordulnak orvoshoz.

 

A probléma háttere:

Amennyiben a szakorvosi vizsgálatok nem mutatnak ki szervi okot a háttérben, szükségszerű egy teljes körű látásvizsgálat elvégzése is, mert a tüneteket gyakran optikai hiba okozza. Szerencsés esetben egy egyszerű látásvizsgálat rámutathat a probléma okára, ám előfordulhat, hogy még ezután sem szűnnek meg teljesen a panaszok, miután a phoria, azaz a rejtett kancsalság csak speciális vizsgálat során kimutatható.
 
„Ezt az összetett vizsgálatot állami kórházakban és optikákban is ritkán végzik el, ezért a probléma sok esetben nem derül ki, vagy nem kezelik elég hatékonyan, pl. a szédülésre, fejfájásra, migrénre csak tüneti, gyógyszeres kezelést alkalmaznak”– mondja Naményi Miklós. Az optika saját felmérései szerint a phoria afejfájás és migrénes panaszok egyik leggyakoribb okozója: a vizsgált páciensek 63,3%-a panaszkodott rendszeres fejfájásra, és további 21,6% migrénre.
 
Az optikai hibák kiszűrése már gyermekkorban nagyon fontos, ugyanis a rejtett kancsalság az iskolás gyerekeknél esetlegesen diszlexiát vagy egyéb tanulási zavarokat, illetve figyelem- és koncentráció zavart okozhat. Miután a térlátás tanulási folyamat eredménye, akárcsak a járás és a beszéd, így a két szemünk ideghártyáin megjelenő képet az agyunknak össze kell hangolnia. Amennyiben azonban két különböző kép jelenik meg, az agyunk a kétféle ingert nem minden esetben tudja megfelelően feldolgozni, vagy csak nagy erőfeszítések árán, ami a gyerekeknél olvasási, írási nehézségekben mutatkozhat meg.

 

3D-s látásvizsgálat:

„Megoldást jelent a 3D-s látásvizsgálat, azaz a polateszt, melynek elvégzésével fény derül az összes rejtett optikai hibára, például a rejtett kancsalságra vagy az asztigmiára, amelyekhez speciális szemüveglencsék szükségesek” – mondja Reider László optometrista, az Optika Egyesület elnöke. – „A 3D-s látásvizsgálat során meghatározott korrekció célja, hogy szemüveg viselésével levegyék a terhelést a szemről és az agyról. Az asztigmiás fénytörési hiba cylinderes lencsével, míg a rejtett kancsalság úgynevezett prizmás szemüveglencsével nagyszerűen korrigálható.”
 
A polateszt fájdalommentes vizsgálat, melynek során polarizált ábrákat jelenítenek meg, amiket polarizációs szűrőn keresztül néz a páciens. A jobb és a bal szem képe így különválik, az ábrákon tapasztalt eltéréseket értékelve pedig lehetőség nyílik a két szem együttműködésének vizsgálatára.
 
„Én magam is évekig gyógyszereken éltem, mert kéthavonta migrénes rohamok gyötörtek, egészen addig, amíg ki nem derült, hogy szemüveg kell” – teszi hozzá Naményi Miklós, egy veszprémi optika vezetője. – „Három éve hordok szemüveget, és azóta nem szedek gyógyszert, mert nincs rá szükségem. Így pontosan tudom, mennyire fontos az optikai hibák időben történő felfedezése, hiszen elhanyagolásuk további látásromláshoz vezethet, valamint koncentrációs zavarokat és jelentős teljesítményromlást okozhatnak.”

 

Gyakori kérdések:

 

Miben más mint egy multifokális lencse?

A beltéri lencsék esetében megválaszthatja, hogy mekkora munkaterületen szeretné használni szemüvegét. Ezek a lencsék nem alkalmasak utcai viselethez vagy autóvezetéshez mert nem rendelkeznek a távolba látáshoz szükséges dioptriákkal.

 

Milyen távolságra használhatóak?

Választhatóan 60, 150, 200, 400cm-es távolságig.

Miért ajánlott progresszív szemüveg mellé?

Az átmenetes, többfókuszú szemüveglencsék kialakítását nagymértékben befolyásolja a dioptria tartomány amit át kell fogniuk. A normál multifokális lencsék a karnyújtásnyi távolságában adják a legszűkebb látómezőt, míg a munkaszemüveg lencsék ebben a távolságban a legszélesebbet, így kényelmes megoldást jelent ezen szemüvegek párhuzamos használata.

 

Számítógépes munkához milyen lencsét ajánlanak?

A beltéri munkaszemüveg lencsék ideálisak erre a távolságra, javasoljuk felületüket kékfény szűrő réteggel ellátni, így megadják a segítséget mint a dioptria problémák mint pedig a hosszú számítógépes munkavégzés okozta fáradság leküzdésére. 

 

Mennyi idő megszokni?

Amennyiben dioptriáinak, és fizikai igényeinek megfelelő terméket választ, a megszokási idő minimális lehet. Általában max. 2-5 nap. Ehhez mi minden segítséget biztosítunk.

 

Van rá megszokási garancia?

Az emberek döntő többségének a multifokális lencsék megszokása 2-5 napnál több időt nem vesz igénybe. Ezek a lencsék egyéni méretvétel alapján készített termékek, és ezért csak viselőjük lát vele. A lencsék megismerése és megszokása érdekében agyártó cégek Megszokási Garanciát adnak magasabb kategóriájú lencséik, mellé, mellyel szeretnének egy biztosítékot adni a kipróbálás lehetőségének. 

Cégünk esetenként akár 6 hónap megszokási garanciát biztosít ezen termékekre.

Amennyiben ez 6 hónap nem lenne elegendő, úgy a lencsegyártó cég biztosít helyette két pár egyfókuszú

(pl. olvasó + távoli) vagy egy pár bifokális lencsét, azonos dioptriában és minőségben.

Természetesen amennyiben amellett dönt, hogy inkább egy szélesebb csatornájú termékcsoportot választana, úgy csak a lencsék vételára közötti különbséget és a becsiszolás munkadíjat kell pluszban kifizetnie.

Budapest, 1035 Vörösvári út 35.

Tel.: +36(1)388-5123 +36(70)388-9244

info@ducioptika.hu

COPYRIGHT © 2016 Optiweb Creative