top of page
A nyilvánvaló kancsalság és a rejtett kancsalság
Kancsalság optikai korrekciói 
Prizmás szemüvegekről általában
Press-on prizma,
Polateszt

A rejtett kancsalság 

Tüneteit sokszor a diszlexiáéval tévesztik össze. Mind kettő tanulási és olvasási nehézségeket okozhat.

- Betű tévesztés

- Sortévesztés

- A szövegek gyakori újraolvasása

de lehet:

- Gyakori fejfájás

- hányinger

- szédülés

- fáradékonyság

- fényérzékenység

Mint ahogyan a videóból is kiderűl, az agyunknak szüksége van rá, hogy mind két szemünk ugyan azt a pontot nézze ahhoz, hogy térbeli képet alkothasson róla és kialakulhasson a mélység érzékelés.

Amennyiben az egyik szem csak nagy nehézségek árán tudja tartani ezt a helyzetet, akkor a kép időről időre szétcsúszik és fejfájás alakulhat ki. A legtöbb esetben csak enyhe panaszok jelentkeznek a pácienseknél, viszont érdemes ezeket minnél hamarabb elcsípni, mert az esetek nagy hányadában optikai korrekcióval és prizmás lencsékkel orvosolható.

 

Amennyiben a szakorvosi rendelésen nem állapítottak meg semmilyen más, szervi egyébb problémát akkor a következő kőrnek érdemes a polateszt elvégzésének lennie.

A Polateszt

a szemizmok egyensúlyi állapotának vizsgálata. Ezen vizsgálat alatt olyan optikai korrekciót állapitanak meg ami lecsökkenti a terhelést a szemeken és az agyon, ezzel könnyítve a mindennapi életet a páciens számára és javítva a látóélességét, a látott képek összehangolásával.

A teszt során egy speciális polarizációs szűrővel kioltjuk a két szem közötti autómatikus összetartást. Így fény derűl rá, hogy ha nem teszi az agyuk "kötelezővé" a szemeiknek, hogy hova nézzenek akkor milyen irányt vennének fel. Ez után egy speciális Prizma hatású szemüveglencsével újra összehozzák a képeket az agyukban. 

A nyilvánvaló kancsalság vagy Strabizmus

Miként a neve is mutatja, nyilvánvaló, azaz látszik egy laikus számára is. Könnyen felismerhető jele a szemek nézési irányának asszimmetriája. Ebben az esetben a szemizmok nem képesek szimmetrikusan tartani a szemeket még nehézségek árán sem. Ebben az esetben, ha elég korán fedezi fel a szülő a problémát akkor még gyermek korban, a fejlődési időszakban jól korrigálható a probléma. Az esetek nagy hányadában maradéktalanul gyógyul. A kezelés sokszínűsége és a kezelőorvosok egyéni hozzáállása és technikája miatt nem lehet általános kezelési tervről beszélni. Amennyiben a probléma felmerül, egyeztessen gyermekszemészével a további lépesekről.

kosoglazie_u_vzroslyh_8_edited.jpg
kosoglazie_u_vzroslyh_8_edited.jpg
kosoglazie_u_vzroslyh_8_edited.jpg
A rejtett kancsalság legfőbb optikai korrekciója a prizmás szemüveglencse.
Ennek több alapfajtája is ismert.

Gyártott szemüveglencsék, prizmás megrendelése:

Mint ahogyan 60-as cípőt sem lehet vásárolni standard cipőboltban, úgy a prizma dioptriákkal rendelkező szemüveglencséket is egyedi gyártásban készülnek. Ebben az esetben a lencse ára magasabb, de a végeredmény lényegesen szebb, optikailag megfelelőbb és sokkal szélesebb gyártási határok mellett készülhet.

Személyre szabott, torzításmentes, eredetileg prizmatikus hatással gyártott szemüveglencsék:

A személyre szabás segít a szemüveglencse vastagságát és a prizmahatást is úgy javítani, hogy a páciens számára az a legkedvezőbb legyen. Egy ilyen lencse vastagsága akár a fele is lehet a normál prizmás társainak. A hátránya, hogy ez a különbség az árában is megmutatkozik. Ez a legideálisabb de a legdrágább megoldás is egyben. Pl: Hoya/Eyegenius V+

+1 Megoldás 
A Press-on prizma fólia

Ez egy szilikon prizma-fólia amit az elkészített szemüveglencsék felületére visznek fel, ezzel biztosítva a páciens számára szükséges prizmahatást. Az előnye, hogy magas prizma dioptriák mellett sem növeli a vastagságot és a súlyt és a már elkészített szemüvegre is utólag felrakható. A hátránya viszont, hogy nem túl esztétikus egy normál lencséhez képest.

 
 
4C0D2237-63DD-452F-82D6-C6CFE092D548.jpg
bottom of page